Historiek
Dadipark was een 12 hectare groot recreatiepark in België. Het domein lag in het dorpscentrum van Dadizele. Het bestond van 1950 tot 2002. Na de sluiting kwamen er diverse reddingsplannen; niettemin werd het park in 2012 gesloopt.
1950•2000
Waar kinderen koning zijn
Dadipark werd in 1950 geopend onder invloed van de lokale pastoor Gaston Deweer. Dadizele was op dat moment reeds een toeristische bestemming; veel mensen kwamen er op bedevaart. Het park evolueerde van een speelplein voor de kinderen van de bezoekers van de basiliek tot een zelfstandig pretpark. Het was niet gericht op grote moderne attracties, maar was eerder een laagdrempelig en betaalbaar park voor kleine kinderen. Uithangbord was een 800 meter lange hangbrug aan de randen van het domein, de langste van Europa.
2000•2002
Sluiting
In 2000 gebeurde er een ongeluk in het park waarbij een jongen uit Kortrijk zijn arm brak tijdens een rit in de attractie Nautic Jets. Amputatie leek eerst onvermijdelijk maar na een zware operatie kon hij zijn arm behouden. Na het ongeval begonnen mensen meer te klagen over de veiligheid in het park en het aantal bezoekers liep terug. In 2002 werd aangekondigd dat het park voor een jaar gesloten zou worden voor renovatie, maar het park is sindsdien niet meer geopend.
Tegenvallende financiële resultaten en de keiharde concurrentie van grotere attractieparken zorgde ervoor dat het speel- en doepark genoodzaakt was te sluiten.
2003•2004
Discussies over toekomst
Sinds 2004 hebben verschillende bedrijven interesse getoond om het park te kopen en te veranderen in een modern park met meer eigentijdse attracties zoals een wildwaterbaan en een evenementencentrum. Na veel discussies is men klaargeraakt met de stedenbouwkundige voorschriften. Deze zijn blijkbaar te streng om een investeerder over de brug te laten komen. Het gebied valt onder de noemer 'dagrecreatie' waarbij de toegang laagdrempelig moet zijn en slechts vijftien tot twintig procent commercieel mag worden uitgebaat.
2005•2015
Red het Dadipark
In 2005 werd het actiecomité Red het Dadipark opgericht om de herontwikkeling en heropening van het park te bespoedigen. Na een aantal bijeenkomsten van het comité beloofde de projectontwikkelaar een snelle oplossing. Hij zou het park op korte termijn nieuw leven inblazen met onder meer een evenementenhal, een wildwatersysteem en winkeltjes. De loopbrug en de grote glijbaan zouden behouden blijven. Het enige knelpunt was het gewestplan, waar het Dadipark is ingeschreven als recreatiegebied.
In 2011 was er nog geen enkel vooruitzicht op herontwikkeling van het park omdat het niet lukte investeerders aan te trekken. Heropening leek daardoor meer dan ooit onwaarschijnlijk. Op 20 september 2011 werd bekendgemaakt dat het gemeentebestuur van Moorslede een sloopvergunning had goedgekeurd en een opruimactie wilde organiseren. In februari 2012 lanceerde het actiecomité een enquête over het Dadipark. Hierin werd de mening van de bevolking gevraagd over de toekomst van het park. Moest het volledig worden gesloopt? Moest het weer een pretpark worden als weleer of eerder een recreatiegebied met allerhande sport- en ontspanningsmogelijkheden? Moest de gemeente ingrijpen, eventueel in samenwerking met de Provincie of het Vlaams gewest?
2016•2020
Overname van de gebouwen
In januari 2016 werd er bekendgemaakt dat de gebouwen nabij het voormalige pretpark een nieuwe bestemming krijgen. Vrije Basisschool 't Brugske kwam met de voormalige eigenaar (de kerkfabriek) overeen de gebouwen te kopen en te renoveren op voorwaarde dat de overheid een deel van de subsidiëring op zich neemt.
Groene recreatie en woonzone
In 2015 nam het gemeentebestuur van Dadizele contact op met Dadipark NV om een oplossing te vinden. Ongeveer een jaar later, in juni 2016, werd bekend dat het Dadipark een groene recreatie- en woonzone wordt.